18.3.08

(medical) Heaven Suspended!


εντελώς ξαφνικά σήμερα βγήκε εκτός λειτουργίας ο.. παράδεισος ιατρικών βιβλίων του Medical Heaven. Το site είναι ήταν πασίγνωστο στους ιατρούς (και μάλιστα τους ειδικευόμενους) για την μεγάλη ποικιλία σε ιατρικά βιβλία. Ασφαλώς το μεγάλο κόστος ορισμένων βιβλίων δεν δικαιολογεί την πειρατική διάθεσή τους. Ωστόσο, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι προσπάθησαν να διαβάσουν ένα βιβλίο σε pdf, τελικά συνήθως το βιβλίο αγοράζεται- λειτουργώντας έτσι ως μία ιδιότυπη try before you buy επιλογή για πολλούς συναδέλφους, που αφ' ενός έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και αφ' ετέρου δεν έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένη επιστημονική βιβλιοθήκη, όπως είναι ο κανόνας στο εξωτερικό. 


Εξυπηρετούσε επίσης τις ανάγκες ιατρών φτωχώτερων χωρών, που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Παρένθεση- αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε το πρόγραμμα HINARI, που επιτρέπει σε επιστήμονες και οργανισμούς αναπτυσσόμενων κρατών την δωρεάν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων ιατρικών περιοδικών.

Ωστόσο, για τον ιατρικό παράδεισο ήρθε μάλλον η ώρα της κρίσης..

2 σχόλια:

jkalk είπε...

Kαλώς υπήρχε, και κακώς έκλεισε. Κυρίως για εμάς εδώ είναι (ελπίζω έκλεισε προσωρινά) σημαντικότατη πηγή πληροφοριών. Από ότι μαθαίνω είχε γίνει γνωστό και στους ελληνες βιβλιοπώλες ιατρικών συγγραμάτων, οι οποίοι και εκφράσθησαν απογοητευτικά (losing money). Όπως και νάχει, το κόστος απόκτησης των ιατρικών συγγραμάτων είναι πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχει επιχορήγηση, αλλά ούτε και σωστές βιβλιοθήκες που να μπορείς να το βρεις διαθέσιμο... Το medical heaven καλύπτει κενό.
Δεν είμαι υπέρ της πειρατείας, άλλωστε το βιβλίο που χρειάζεσαι τελικά θα το αγοράσεις. Έστω και με το μεγάλο του κόστος.

Βασίλης είπε...

..αλλά επειδή το διαδίκτυο (ως μια άλλη φύση) απεχθάνεται τα κενά, μέχρι την επαναλειτουργία του, μπορούν να εξερευνηθούν άλλες επιλογές (πχ, medishared.com, radiologybooks.110mb.com) ενώ υπάρχουν και πολλά σχετικά google groups..